Kesin olmayan durumları etkin olarak ifade edebilen insani yargılardaki belirsizliği modelleyebilen bilimsel bir yaklaşımdır.
Bir karar verme sürecine yardımcı olmak için sayısız ve çoğunlukla birbiriyle çelişen nicel ve nitel kriterlerin belirlenmesini sağlayarak kriterlerin ağırlıklarına göre alternatifleri seçmek, sıralamak ya da sınıflandırmak için kullanılan yöntemleri kapsar.
Anatomi, psikoloji, fizyoloji, mühendislik ve istatistik gibi farklı disiplinlerden bilgileri bir araya getirerek iş gücü kayıplarının önlenmesini, yorulmanın ve iş stresinin azaltılmasını, iş kazaları ve mesleki risklerin en aza indirilmesini, verimlilik ve kalitenin yükseltilmesini sağlayan bir disiplindir.
Üretim sürecini tasarlama ve kontrol etme ve ürün veya hizmet üretiminde iş operasyonlarını yeniden tasarlama ile ilgilenen bir yönetim alanıdır.
Müşteri memnuniyetini, pazar payını, karı, rekabet gücünü sağlamak için uygulanan planlı ve sistematik faaliyetlerin bütününü kapsayan bir yönetim disiplinidir. Dört ana bileşeni vardır: kalite planlama, kalite güvencesi, kalite kontrolü ve kalite iyileştirme.
Karar vericilere yardımcı olmak amacıyla veri, belge, bilgi ve iletişim teknolojilerinin ve/veya modellerin kullanılarak problemleri tanımlamayı, çözmeyi ve karar verme sürecini tamamlamayı sağlayan interaktif bilgisayar sistemlerini uygulamaya geçirmeyi hedefleyen bir bilim dalıdır.
İşletmelerde karşılaşılabilecek ekonomik problemleri analiz edebilen, alternatifleri karlılık ölçütüne göre kıyaslayabilen ve karar verme sürecinde en iyi alternatifi seçebilen bir ekonomi bilimidir.
Bir sistemde belirli bir amaca yönelik mevcut kaynakları en iyi şekilde kullanarak problemlere etkin çözümler geliştirmeyi hedefleyen bilim dalıdır.
Bir sistemde karşılaşılabilecek tehditlerin ve risk faktörlerinin belirlenmesini, değerlendirilmesini, kontrol edilmesini sağlayan, riskleri önceliklendiren, minimize eden veya kalıcı olarak ortadan kaldıracak önlemlerin alınmasını sağlayan yönetim sistemidir.
Gerçek dünyada var olan bir fiziksel sisteme ait verilerin sanal bir ortama taşınmasıyla gerçek sisteme ait özelliklerin izlenilmesini sağlayan, olasılıkların sanal dünyada önceden gözlenebilmesini ve gerekli hazırlıkların planlanabilmesini amaçlayan bir modelleme tekniğidir.
Zaman ve maliyet kısıtlarını göz önünde bulundurarak karmaşık sistemlerin ya da bu sistemleri oluşturan alt sistemlerin tasarımını, üretimini ve bakımını gerçekleştirmek amacını taşıyan bir mühendislik yaklaşımıdır.
Değişimi rastgele bir varyasyona bağlı olan ve bir değişken tarafından temsil edilen sistemlerin gelişimini yansıtan bir zaman dizisidir.
Hammadde temininden mal üretim faaliyetine, üretilen malların dağıtımla nihai müşteriye kadar ulaşabilmesi için bir değer zincirinde yer alan tedarikçi, üretici, dağıtıcı, perakendeci ve müşteriler arasında malzeme/ürün, para ve bilginin yönetimini sağlayan bir sistemdir.
Yeni ve ileri teknolojiler alanında katkı sağlayabilecek gelişmelerin araştırılması ve paylaşılması faaliyetlerini içeren bir yaklaşımdır.
İşgücü, malzeme, bilgi, enerji, sermaye gibi girdilerin belirli bir dönüştürme sürecinden geçirilerek mal veya hizmetin üretildiği sistemleri inceleyen bir çalışma alanıdır.
Bir bilgisayarın veya bilgisayar kontrolündeki bir robotun insan öğrenmesine özgü olan, algılama, öğrenme, çoğul kavramları bağlama, düşünme, sorun çözme, iletişim kurma, çıkarım yapma ve karar verme gibi yüksek bilişsel fonksiyonları veya otonom davranışları sergilemesi beklenen yapay bir işletim sistemidir.
İnsanlarda zeka ile ilgili zihinsel fonksiyonları bilgisayar modelleri yardımıyla inceleyip formül haline getirmeyi ve bunları yapay sistemlere dönüştürmeyi amaçlayan araştırma alanıdır.
İnsan, makine, para ve malzemeden oluşan endüstriyel, ticari, kamu, özel ve askeri sistemlerin yönetiminde karşılaşılan problemleri bilimsel yöntemler ile çözmeyi ve ele aldığı sistemleri iyileştirmeyi amaçlayan bir bilim dalıdır.